czwartek, 25 lipca 2013

Sernik z kokosem i brzoskwiniami

Dziś wreszcie coś z kuchni, o której wspominałam w pierwszym wpisie. 

Przepis pochodzi z książki „Słodki świat Ewy Wachowicz”.

Przygotować
Na ciasto:
300g mąki
100g cukru
200g masła
2 żółtka
1-2 puszki brzoskwiń (lub połówki świeżych)
Na masę serową:
1,2kg sera białego
2 szklanki cukru pudru
250g masła
9 jajek
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę
100g cukru pudru
130g masła
200g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania
Polecam zacząć od kruszonki, ponieważ musi się ona dłuższy czas chłodzić w lodówce. Utrzeć masło z cukrem, wmieszać wiórki kokosowe. Kiedy powstanie jednolita masa zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (ja miałam całą noc), aż stężeje. Gotową kruszonkę zetrzeć na tarce (można również rozbić wałkiem) i posypać nią masę serową.
Do ciasta musimy wyrobić nożem mąkę z masłem, dodać żółtka i cukier, szybko wyrobić rękami. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przed rozwałkowaniem radzę schłodzić na 30-60 minut. Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim jej dno. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Wyjąć, rozłożyć brzoskwinie.
Ser zmielić lub przetrzeć przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem (o temperaturze pokojowej), wmieszać ser, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Gotową masę nałożyć na brzoskwinie. Po dodaniu kruszonki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać, aż sernik ostygnie.

Życzę smacznego. 

Little Frog

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz