Dziś wreszcie coś z kuchni, o której wspominałam w pierwszym wpisie.
Przepis pochodzi z książki „Słodki
świat Ewy Wachowicz”.
Przygotować
Na ciasto:
300g mąki
100g cukru
200g masła
2 żółtka
1-2 puszki brzoskwiń (lub połówki
świeżych)
Na masę serową:
1,2kg sera białego
2 szklanki cukru pudru
250g masła
9 jajek
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę
100g cukru pudru
130g masła
200g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
Polecam zacząć od kruszonki, ponieważ
musi się ona dłuższy czas chłodzić w lodówce. Utrzeć
masło z cukrem, wmieszać wiórki kokosowe. Kiedy powstanie
jednolita masa zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co
najmniej 3 godziny (ja miałam całą noc), aż stężeje. Gotową
kruszonkę zetrzeć na tarce (można również rozbić wałkiem)
i posypać nią masę serową.
Do ciasta musimy wyrobić nożem mąkę
z masłem, dodać żółtka i cukier, szybko wyrobić rękami.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przed
rozwałkowaniem radzę schłodzić na 30-60 minut. Po schłodzeniu
rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim jej dno. Piec 10
minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Wyjąć, rozłożyć brzoskwinie.
Ser zmielić lub przetrzeć przez
sitko. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć
z cukrem i masłem (o temperaturze pokojowej), wmieszać ser, sok z
cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Gotową masę nałożyć
na brzoskwinie. Po dodaniu kruszonki piec w piekarniku rozgrzanym do
180ºC przez 1
godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać, aż
sernik ostygnie.
Życzę smacznego.
Little Frog
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz